test

👇 αklını özgür вırαk / çєmвєrín dışınα çık! 👉

08/01/2019

CARMIH - TEMMUZ - DOMUZ - T HARFi

CARMIH - TEMMUZ - DOMUZ - T HARFi

Bu dört kavramin birbiriyle iliskisi nedir, elimden geldigince kisa kisa anlatmaya calisacagim.

CAR-MIH nedir? Bununla baslayalim.
Farsca'da CAR-Dört, MIH-Civi. Yani "dört civi". Carmih bizde "hac sembolü" sanildigindan, bu kavram literatürümüze "carmiha gerilmek" seklinde girmistir.

Kadim Mezopotamya kültürlerinde bu hem ölüm cezasinin dini bir ritüel olarak uygulanmastir. Bu ritüelin en basta nasil ortaya ciktigi, günümüz nasil geldigi, günümüz dinlerini nasil etkiledigi önemli.

Kadim Mezopotamya toplumlarinda TAMMUZ isminde biri var. Anne adi ASHTAR ya da ISHTAR. Baba adi GEB.

GEB- BABA
TAMMUZ- OGUL
ISHTAR- ANNE

TAMMUZ'un babasi GEB ölünce günes tanrisi onu yanina almistir. Günese yükselmistir. Zamanla da "günes tanrisi" sifatiyla tanrilastirilmistir.

TAMMUZ ise babasinin yerine gecmis ancak yilin dördüncü ayinda genc yasta bir av sirasinda domuz tarafindan öldürülmüstür. Tammuz'un ölümü sonrasi ise onun da babasi gibi gökyüzüne yükseldigine inanilmis, o da Satürn (bazi kültürlerde Jüpiter) ile hemhal olmustur.

Tammuz'un ölümünden sonraki yillarda yilin dördüncü ayi Tammuz'u anma ayi ilan edilmis, zamanla da bu aya "TAMMUZ AYI" denmistir. Ibranilerde bu ayin ismi ayni bizde oldugu gibi "TEMMUZ"dur. Tek fark, Ibranilerde dördüncü, bizde ise yedinci ay olmasidir.

Tammuz'un annesi, oglunun anma törenlerinde insanlarin gögüslerine (bugün Isa'ya ait oldugu sanilan) Tammuz'un ilk harfi olan T sembolünü kazimalarini emreder. Bu uygulama her yil yilin dördüncü ayinda tekrar edilir.

Bugün hala gerek Ibranilerde gerekse hristiyanlarda yilin bu ayi kutsaldir ve Paskalya öncesi 40 gün oruc tutulur. 40 günlük oructan sonra kutlamalar baslar. Kutlamalarda Tammuz'u öldüren hayvan cinsi olan "DOMUZ"lar kurban edilir. Domuzlarin kurban edilmeleri, bu hayvana türüne verilen bir nevi cezadir. Bu kutlamalarda domuzun sadece "sol arka bacagi" yenir. Onun disinda kalan vücudunun geri kalan kismi yenmez. Domuz ismi de "TAMMUZ"dan dilimize gecmistir. Bazi kadim kültürlerde TAMMUZ'un ismi DUMUZ ya da Domuzi'dir. Tammuz'u öldürdügünden bu hayvancagiz "lanetli" sayilmistir. Zamanla "lanetli bir hayvanin eti de necis" görülmüs, yenmemistir.

Anne Ishtar da ölünce onun da göge yükseldiigine inanilmis, o da VENÜS ile hemhal olmustur. Günümüzde "YILDIZ" anlamina gelen STAR kelimesi, adini Ishtar'dan alir. STAR, ASTRA, ASTROLOJI- ASTRONOMi gibi kavramlar, Tammuz'un annesi Ishtar kaynaklidir.

Kadim topluluklarda bu kelimeler zamanla teslis inancinda farkli tanri ya da melek isimlerine evrimlesmislerdir.

Is(htar)- RA- EL (Israil)
GEB-RA-EL (Cebrail)
As(htar)- RA- EL (AzraiL)

Günümüzde hristiyan alemi, göge yükselen bir Isa'ya inanirlar. Gökteki BABA TANRI onu göge yükseltmistir, o da bir nevi tanri olmustur. Temmuz'un babasi olan GEB ile olan hikayesi birebir Isa hikayesidir. Annesi Ashtar ise ANA TANRIDIR. Yani MERYEM ANA. Her yil Isa'nin göge yükseldigine inanilan ay olan TAMMUZ ayi (yani yilin dördüncü ayi) TAMMUZun göge yükseldigine inanilan aydir.

Peki bu dördüncü ay Avrupa'da nicin TAMMUZ degil de APRiL?

APRiL (bazi dillerde AVRiL)'in acilimi da söyle

ABU- RA- EL (ABU/BABA- RA/Günes- EL/Bas tanri)

Bu kadar yeterli mi? :)

Alıntı: Mustafa Sebatay Sevi
8 Oca 2019 22:07

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

(Yorumlarınız admin onayından sonra yayınlanacaktır!)

En çok okunan